Det krävs en del om man vill arbeta som tandläkare. Exempelvis måste man alltid vara i gott skick och det måste även kliniken där man arbetar vara. Det senaste året har en rad olika incidenter med tandläkare inblandade rapporterats. Bland annat behandlade en tandläkare sin patient i ett berusat tillstånd, iförd flip flops.
På Metro kan man läsa om att en kvinna ringt och rapporterat att hennes 19-årige syskonbarn fått en väldigt annorlunda behandling av en tandläkare. Tandläkaren var nämligen full och bar flip flops. När myndigheterna sedan kom till platsen märkte de att tandläkaren vinglade, luktade alkohol och var rödögd. Han var dessutom klädd opassande för en tandläkare, med en t-shirt, ett par träningsshorts och flip flops. Tandläkaren nekade först till att ha varit full när han behandlade patienten, men erkände senare at han druckit alkohol fyra till fem timmar innan behandlingen. Tandläkaren ska ha ombetts att avsluta behandlingen, men han själv ansåg att han inte var oförmögen att utföra arbetet. Tandläkaren menade också att det var en missnöjd anställd som ringt och rapporterat händelsen, och inte en patient.
Kliniken måste vara i toppskick
När man jobbar med människors hälsa, även om det endast gäller munhälsan, är det viktigt att alltid vara vid sina sinnens fulla bruk. Det är också viktigt att man alltid är uppmärksam och inte glömmer detaljer. Förutom att man själv ska vara i gott skick, måste även kliniken som man utför arbetet i vara det. Till exempel är det ytterst nödvändigt att man är noggrann med hygienen och att all utrustning är relativt ny. Det finns flera företag som säljer klinikutrustning på nätet. Så känner man ett behov av att byta ut sina britsar till exempel, kan man köpa britsar från nordmed.se. Ser man inte till att ta hand om sin klinik, kan det gå så illa att man förlorar sin tandläkarlegitimation. Detta höll på och hända för en tandläkare i Malmö. Sydsvenskan rapporterade förra året att man upptäckt flera fel på tandläkarens klinik när man gjorde en inspektion. Kliniken var sliten och ofräsch, dessutom hittades smuts i sterilskåpet och läkemedel som gått ut.
Får fortsätta trots felbehandlingar
Det finns fall där tandläkare blivit anmälda för felbehandlingar, men ändå får fortsätta jobba. Till exempel har Göteborgs-Posten skrivit om en privattandläkare i Göteborg, som Inspektionen för vård och omsorg ville dra in legitimationen för, men som fick behålla den efter beslut i HSAN. En utav de felbehandlingar som tandläkaren gjort är att han dragit ut 21 tänder på en patient. På röntgenbilderna kunde man se att flera av dessa tänder var friska och dessutom saknades en diagnos för behandlingen. När patienter anmäler händelser till Inspektionen för vård och omsorg, kan det handla om en rad olika saker.
- Brister i remisshantering.
- Fel vid läkemedelsbehandling.
- Vårdrelaterade infektioner.
- Fallskador som inträffar i samband med behandling och vård.
- Utebliven, fel eller försenad behandling eller diagnos.
- Felaktigt utförd behandling.