Allt fler drabbas av åderbråck. Hur kommer det sig? För att förstå det måste en först se till vad åderbråck faktiskt är.
Enligt 1177 Vårguiden är det förklarat att ett åderbråck kommer i och med att en ven blir väldigt utvidgad och slingring och skapar otäta klaffar. Det är inte farligt till en början men kan vara väldigt plågsamt rent utseendemässigt. Det kan dock finnas en ökad risk för bensvullnad, eksem och bensår om man haft problem med åderbråck länge. Vanligast är att i dessa fall förebygga problemen med stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Det finns dock även andra sätt att behandla åderbråck på, bland annat genom en åderbråcks-behandling vilket vi skriver om här. Det bästa alternativet för dig som vill ha behandling r att gå till en klinik som har just detta som sitt fokus-område, eftersom de lättast kommer lista ut vad som är bäst för just dig.
Är du orolig över att drabbas av detta? Bästa för att förebygga är som sagt att använda stödstrumpor, men det kan även vara bra att vara medveten om symptomen. Återigen, Vårguiden:
Ibland kan man ha åderbråck utan att de syns, men ofta brukar de synas som blåaktiga, knöliga upphöjningar. De behöver inte ge några symtom, men om man har symtom kan det till exempel vara att: man blir svullen i benet, huden runt åderbråcket kliar, det ömmar vid beröring, det gör ont i benet om man står eller sitter länge, man känner tyngdkänsla eller spänningskänsla i benet. Om svullnaden inte behandlas kan man senare få en brunaktig missfärgning, eksem eller svårläkta bensår.
Förhoppningsvis kommer man i framtiden ordna så att de är enkelt att hantera åderbråck, kanske kommer det att räcka med en salva? Som tur är drabbas främst äldre människor, som pensionärer, vilka inte riktigt bryr sig om sitt utseende som unga gör. Men samtidigt kan det ju vara jobbigt även då att se en förändring på sin kropp som en inte är van vid.